Olin tänään aamupäivällä siivoamassa asuntoani. Osin tiedostaen, osin tiedostamatta ymmärsin, että kun pyyhin vielä nämä viimeiset pölyt, laitan kengät jalkaan ja työnnän ulko-oven kiinni perässäni, on asuntoni valmis kesävuokralaiselle ja minun on oltava valmis lähtemään aivan uuteen ja tuntemattomaan. Halusin tehdä siivouksen hitaasti ja huolella. Virallinen syy on, että halusin asunnon olevan mahdollisimman siisti uudelle asukkaalle. Ja on se ihan todellinenkin syy. Toinen, vähintään yhtä tärkeä syy on, että halusin (tiedostamattani) pitkittää viimeiseen asti konkreettista merkkiä, että nyt se on tässä, nyt on uskallettava, nyt on mentävä.

On kai totta, että muuttaminen on yksi ihmisen suurimmista stressinaiheista. Minulla muuttostressi ilmenee etenkin kiukkuisuutena. Mitä valmiimmaksi siivous tuli ja mitä lähemmäs konkreettinen merkki tuli, sitä kiukkuisemmaksi minä muutuin. Muutenkin minusta tuntuu, että kiukuttelen nykyään, muuton alla, päivä päivältä enemmän ilman mitään järjellistä syytä.

Lopulta siivoaminen oli lopetettava ja konkreettinen merkki tuli. Viimeiset pölyt, kengät jalkaan, ovi perässä kiinni, asunto on valmis kesävuokralaiselle. Hetki oli pysäyttävä. Olin vain ja vaikutin varmasti ulospäin tyyneltä, mutta tunteideni kirjo oli valtava: sekaisin pelkoa, iloa, ahdistusta, innostusta, jännitystä, odotusta... Oikeastaan melkein itkettää, kun mietin tuota hetkeä ja muuttoa ja tunteiden kirjoa. Vaikka muutto on jo pitkään valmisteltu, toteutuva unelma, silti pelottaa, ahdistaa ja stressaa, kuinka sopeudun ihan uuteen ja outoon asuinympäristöön, uuteen työhön, uusiin ihmisiin, soluasumiseen ja niin edelleen. Paljon uutta (vaikkakin ihanaa ja innostavaa) samalla kerralla. Se on todella raskasta ja väsyttävää. Luulen, että en ensi viikolla tee muuta, kuin käyn töissä, opettelen elämään uusilla ehdoilla ja nukun.

Vaikka stressi on iso, odotan kovasti maanantaita eli muuttopäivää. Tiedän, että heti kun opin (tottakai opin, en minä ole sitä epäillyt hetkeäkään!) elämään uusilla ehdoilla, nautin täysillä uusista ympyröistä, uusista mahdollisuuksista ja uusista kokemuksista, ihan kaikesta uudesta.